Jorden runt på 80kr
Någon av er kanske undrar över rubriken men i dessa lågkonjukturens tidevarv kan det kanske vara intressant att se att det finns möjlighet att utan större bekymmer åstadkomma just det som rubriken säger.
Det jag ska skriva om här är en antenn som inte kostar mer under förutsättning att du har en bit koax och lite andra tillbehör i junkboxen. En antenn som utan problem tar dig runt hela jorden och som byggs på mindre än en timma.
Den kallas för Half Square och är egentligen 2 fasade vertikaler med en halv våglängds fasningstråd i toppen. Fördelen med denna antenn jämfört med vanliga fasade vertikaler är att den har spänningsmaxima i botten av dom vertikala elementen. Detta gör att man klarar sig utan radialer eller med bara en radialskärm på ca 1,5×1,5m under varje vertikal. Den kan matas på 2 sätt. Antingen i botten av ett av benen. Den måste då matas via en spole och kondensator som tål mycket höga spänningar. Eller kan man som jag och Ronny SM7RRF mata den uppe i ena hörnet. Där ligger strömmaxima och den har där impedansen 50 Ohm. Den kan därför matas direkt med koax där men det är viktigt att koaxen går ut i rät vinkel från antennen och inte hänger ner utmed det vertikala elementet.
Antennen består som sagt av 2 vertikaler som vardera är ¼ våglängd och en fasningstråd som är ½ våglängd. Jag matar min med mittledaren till det vertikala elementet och skärmen på koaxen till fasningstråden. Den kan med stor fördel hängas upp i träd eller kan dom vertikala elementen byggas av aluminiumrör eller annat material. Min ena fästpunkt består av ett metspö som jag förlängt med en bit gardinstång i trä i botten. Och den andra sidan av antennen är upphängd i en tråd från ett träd. Både Ronny och jag har byggt våra antenner för 20 meter. Mina vertikala trådar slutar ca 50-70 cm över marken. Ronnys antenn är upphängd i två träd och har nedre ändarna ca 3m över marken.
Mina mått är lite annorlunda än dom som angetts ovan. Jag har använt dom mått som SM5JAB tagit fram på sin utmärkta antennsite. Sök på hans call på nätet så hittar du snart dit. Dom vertikala delarna är i mitt fall 0,278 våglängder och fasningstråden 0,469 våglängder. Skillnaden med dom här måtten är att man får en kraftigare mer dämpning i sidorna på antennen. Jag har byggt min antenn av 0,75mm2 isolerad RK kabel. I hörnen har jag satt gardinringar i plast som en gång satt på gardinstången jag använder till ena vertikalen. Antennen består ju bara av 2 trådar, en vertikal och en som används både för horisontella och vertikala delen.
Vad är då så bra med denna antenn. Ja det beror ju på vad man är ute efter. Vill man köra lokal-QSO eller inom europa är detta inte antennen för dig. Men vill du jaga DX eller som rubriken säger köra jorden runt på 80kr då ska du definitivt bygga den här antennen. Den ger låga strålningsvinklar på ett enklare sätt än vanliga fasade vertikaler. Och man får upp strömmen högre upp i luften och slipper förluster i marken. Vilka siffror pratar vi då om? Jämfört med en dipol kan den ge mellan 5-10 dB gain i låga stålningsvinklar dvs under 20 grader. Detta gör antennen utmärkt för DX men mindre bra för lokala kontakter. Sidodämpningen är i storkelsordningen 10-15 dB. Min antenn hänger med bredsidan i ca 20-30 graders riktning dvs jag får en loob mot pacific och Japan. Loob bredden är ca 60 grader. Första helgen jag byggt antennen var det All Asian contest och jag körde drösvis med japaner med mina 100w. Jämfört med min G5RV antenn så är half squaren ca 3-4 S-enheter bättre mot Japan, ibland ännu mer. Samma resultat mot Afrika och ner mot södra delen av europa. Sidan är mot Ryssland och där märks en väldigt tydlig dämpning. UA3-UA6 är alltid 3-5 S-enheter starkare på G5RV än på Half squaren.
RRF har använt dom traditionella måtten på sin och märker samma förstärkning men lite mindre sidodämpning.
Kort sagt kan vi säga att efter några månaders tester är vi supernöjda med denna antenn när det gäller att köra DX utan beamar och stora master.
Några av framgångsfaktorerna i våra fall är:
· Lätt att bygga
· Måtten är inte kritiska och lätt att trimma
· Syns väldigt lite. Min är nästan osynlig i skogen bakom huset.
· Låg strålningsvinkel. Stationer i närområdet dämpas.
Antennen kan lätt byggas för andra band. Om man inte kan få till höjden på dom vertikala elementen kan nederdelen vinklas in vinkelrätt. Man kan vika så mycket som 1/3 av elementet utan att tappa så mycket i prestanda. Det gör att den är ganska enkel att bygga för tex 40m
Till sist ett varningens ord. Det är MYCKET höga spänningar i botten på dom vertikala elementen. Kör man 1 KW effekt håller nedre delen mellan 3-4 KV spänning. Redan vid 100 w hamnar man upp mot 3-400 V. Det är Därför mycket viktigt att nederdelarna inte kommer i kontakt med djur eller människor eller brännbart material.
Bygg den och prova. Jag lovar du kommer inte att ångra dig. Men tänk på att du ska lyssna efter dom långväga stationerna. Om du jämför europeer på denna mot en annan antenn riskerar du att bli besviken. Rikta den istället mot något trevligt som USA eller Afrika eller liknande.
Örjan SM7PXS